Turkse gerechten
In deze special vind je enkele Turkse gerechten die tot mijn favorieten behoren. Naast recepten vind je ook een woordje uitleg over het gerecht en serveertips.
Over de recepten
De meeste Turkse gerechten vergen veel tijd en moeite: een Turkse vrouw brengt gemiddeld een uur per dag door in de keuken. Om de taak lichter te maken, worden de ingewikkeldste gerechten vaak in groep bereid: een aantal vrouwen komen samen en onder het genot van een kopje thee (en de laatste roddels) bakken of koken ze samen de ingewikkeldste (en lekkerste) gerechten. Achterna neemt ieder een deel van het eten mee naar huis. Hiernaast zijn de Turkse vrouwen ook zeer creatief geworden in het bedenken van makkelijkere varianten van de traditionele gerechten (en gerechten die slechts een tiental minuten werk kosten maar toch heerlijk zijn).
Zelf experimenteer ik graag in de keuken en ga ik op zoek naar makkelijke alternatieven voor gerechten die mijn moeder maakte. Ook is het voor mij een uitdaging om suikerrijke en vette gerechten uit de Turkse keuken te vervangen door lichter verteerbare schotels. In deze special vind je enkel recepten die ik zelf heb uitgeprobeerd. Een aantal ervan zijn mijn eigen recepten.
Afiyet olsun! (smakelijk)
De dagelijkse portie aardappelen wordt steeds meer vervangen door andere voedingswaren zoals pasta of rijst. Bulgur is ook een goed alternatief voor aardappelen en bevat veel voedingsstoffen en kan je…
De Turkse keuken is zeer uitgebreid. Er is wat wils voor iedereen: vegetarische schotels en licht verteerbare slaatjes, uitgebreide vleesgerechten en niet te vergeten: de Turkse zoetigheid. In dit art…
Baklava is één van de meest gekende Turkse "tatli" (zoetigheid). De traditionele bereidingen van baklava zijn zeer arbeidsintentsief. In dit artikel een eenvoudige manier om zelf baklava te maken thui…
Er zijn ontzettend veel börekbereidingen. Bijna elke streek in Turkije heeft zijn eigen specialiteit. De meeste bereidingen zijn relatief arbeidsintensief. In dit artikel 2 eenvoudige bereidingen die…
Lahmacun wordt soms ook wel eens Turkse pizza genoemd. Net zoals de meeste Turkse gerechten kost traditionele lahmacun veel moeite om te maken. In dit artikel vind je een eenvoudige bereiding om zelf…
In dit artikel het recept voor eenvoudige pohça en achtergrondinformatie over deze lekkere gevulde broodjes.
Gepubliceerd door Nesibe op 25-07-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.