Nesibe » Specials » Attachment parenting

Natuurlijk opvoeden

Je instincten volgen en je kind gewoon opvoeden: het klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Hoe pas je Attachment Parenting toe? Welke uitdagingen zijn er? In deze reeks antwoorden op deze vragen en meer informatie en tips over Attachment Parenting in de praktijk.

Even over mezelf

Net als alle ouders ben ik ook in het ouderschap gerold. Ik had een visie over opvoeden en hoe het zou moeten zijn, maar helaas bleken veel mooie theoriën niet te werken. Na het lezen van hopen boeken over ouderschap en het bezoeken van sites en forums en gesprekken met deskundigen en andere ervaringsdeskundigen heb ik zelf een visie ontwikkeld over opvoeden en Attachment Parenting. Hierbij hebben mijn 2 zoontjes me ook enorm geholpen door regelmatig nieuwe uitdagingen te verzinnen (maar is ouderschap niet één grote uitdaging?).

Doel van deze reeks

Postnatale depressie, kindermishandeling, kindermoord, verwaarlozing, agressie bij jonge kindjes, enz... : allemaal problemen waar we bijna dagelijks mee geconfronteerd worden in de media. Kinderen moeten zich steeds vaker aanpassen aan ons hectisch leven en niet andersom. Dit lijkt vaak tot problemen binnen het gezin. Veel deskundigen vertellen ons ook hoe het hoort zonder dat ze onze persoonlijke situatie kennen en dit versterkt het gevoel van onzekerheid en onmacht bij jonge ouders wat leidt tot vervreemding van het kind en van elkaar.

Het kan ook anders: door je goed voor te bereiden op de komst van je kind, leg je al een emotionele basis (fundering) voor je relatie. Attachment Parenting kan je helpen om verder te bouwen op deze basis. Het is jammer dat er veel kritiek wordt geleverd door deskundigen die niet op de hoogte zijn van de praktische kant van Attachment Parenting. Zo komt Attachment Parenting enkel negatief in het nieuws. Een minpunt van Attachment Parenting is ook dat het vooral ervaringsdeskundigen (zoals ikzelf) zijn die ermee naar buiten treden. Gelukkig zijn er ook een aantal deskundigen zoals Dr. Sears.

Vroeger voedden ouders hun kinderen ook gewoon op. Ik denk niet dat er in de Oertijd opvoedingsdeskundigen waren die moeders zeiden hoe ze hun kind moesten opvoeden. Moeders voedden hun kinderen gewoon op en daar draait Attachment Parenting om: je moederinstinct volgen en je kinderen gewoon opvoeden (met of zonder hulp van deskundigen).

Met deze reeks wil ik jonge ouders meer informatie geven over Attachment Parenting en hen helpen bij hun zoektocht naar de beste opvoedingsmethode die past bij hunzelf, hun kind en hun omstandigheden.

Veel leesplezier!

Opmerkingen en vragen zijn altijd welkom, alsook suggesties voor deze reeks.
Ik geef ook lezingen en workshops rond dit thema.

Attachment Parenting

Je kan boekdelen lezen over opvoeding of je kind gewoon opvoeden: luisteren naar je ouderinstinct en je kind geven wat het echt nodig heeft. Attachment parenting (natuurlijk opvoeden) is een opvoeding…

Attachment parenting: co sleeping

Samen slapen is een basisprincipe van Attachment Parenting. Waar moet je op letten als je samen met je kind in één bed wilt slapen? En kan je ook aan Attachment Parenting doen zonder samen te slapen m…

Evenwicht in je gezin: opvoeden in crisissituaties

Evenwicht in het gezin is één van de idealen van Attachment Parenting. Het klinkt vanzelfsprekend, maar er zijn veel factoren die je als ouder niet in de hand hebt. Hoe ga je hiermee om? Betrek je je…

Attachment Parenting = verwende kinderen?

Vaak krijgen ouders die aan Attachment Parenting (natuurlijk opvoeden) doen het verwijt dat hun kind verwend zal zijn. Klopt dit? Krijg je met AP verwende kinderen? Antwoorden vind je in dit artikel.

Empathie binnen de opvoeding

Dit artikel gaat over empathie binnen de opvoeding. De tips die hierin staan kunnen ook toegepast worden in andere situaties.
Gepubliceerd door Nesibe op 01-06-2008. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.